Hebben we dan niks geleerd? - Indlu Blog - inDlu

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hebben we dan niks geleerd?

inDlu
Gepubliceerd door in mantelzorg ·
Ik ben Kristian Dansen. Op 8 november 2013 richtten ik met Gerard de Jager en Armanda Huijg de stichting AndersWonen op. Ik ben senior planeconoom en medeoprichter van inDlu. Het is mijn overtuiging dat de woningmarkt toe is aan verandering. Dit kan kleinschalig door bijvoorbeeld met modulaire units veranderende woonwensen te faciliteren zonder te verhuizen. Maar sinds de crisis op de huizenmarkt zie ik dat het oude Nederlandse systeem niet meer gezond functioneert.

Als planeconoom maak ik grondexploitatieopzetten om de kosten en opbrengsten bij woningbouw te berekenen. Grondprijzen wordt getaxeerd door onafhankelijke taxateurs. Zo had ik vandaag te maken met grond onder een rijwoning. De woningmarkt trekt aan en voor een grote rijwoning op een goede locatie betaal je zomaar € 300.000 euro. Is dit niet heel veel geld zo vlak na de kredietcrisis? Welnee! De toekomstige koper kan dit betalen omdat hij geen energierekening meer heeft. Dat scheelt snel € 150 per maand. De rente is ongebruikelijk laag. Dus is het mogelijk om voor bijvoorbeeld € 1000 per maand heel veel huis financieren. De grondwaarde van zo’n rijwoning is ongeveer € 130.000 inclusief BTW.

Ik verbaas mij enorm over deze bedragen. In dit geval gaan de inkomsten naar de gemeente. Maar die heeft in het verleden natuurlijk ook een marktconform bedrag betaald voor de grond. Waar gaat het geld heen van deze hoge huizenprijzen? Nummer 1 de grondeigenaren, al dan niet met tussenkomst van een investeerder of ontwikkelaar. En nummer 2 natuurlijk naar de banken.

Met het begin van de crisis had ik de hoop dat er op natuurlijke wijze een blijvende verandering plaats zou vinden. Helaas is er niet veel veranderd. Er zijn efficiëntie slagen gemaakt bij de huizenbouwers. Er is veel lucht uit het productieproces geknepen en onnodige kosten worden vermeden. Het bouwen van een huis is goedkoper geworden. Daarbij zijn de huizen energiezuiniger zodat in theorie de woonlasten in energie en hypotheek veel lager zouden moeten zijn dan voor de crisis. En toch is dit niet zo.

De huizen worden weer snel duurder. Door lagere bouwkosten wordt grond juist nog duurder omdat de markt immers bepaalt wat de huizenprijzen kunnen zijn. Gelukkig staan er nu minder woningen onder water. Maar de huidige ontwikkeling kan toch nauwelijks gezond genoemd worden. Het IMF sprak op 10 november 2015 nog zorgen uit om de hypotheken in Nederland en de focus op koophuizen.

Doordat wij Nederlanders ons geld brengen naar banken en investeerders in grond hebben wij een relatief hoge schuld en woonlasten. Het geld komt terecht bij de bankiers die niets geleerd lijken te hebben van de crisis. Bonussen en salarisverhogingen van 20% komen weer voorbij in het nieuws. De woonlasten van iedereen zouden lager moeten zijn zodat er meer geld gaat naar de middenstand en niet naar selecte groep van investeerders en banken. Zowel in de VS als in Nederland ontstaat er steeds groter wordend gat tussen de enorm rijke mensen en de rest van de bevolking. Daarnaast neemt het aandeel ‘arme’ mensen toe. De middenstand, de motor van de economie, wordt steeds kleiner.
Huurwoningen zijn zeer schaars, huizenprijzen schieten weer omhoog. Particuliere huur onder de € 1000 bestaat zowat niet. De markt verandert helaas niet vanzelf, omdat deze nog bepaald wordt door de oude spelers. Het is dus tijd voor een disruptieve verandering van een nieuwkomer op de markt. Welkom AndersWonen. Welkom Zelfbouwcorporatie.

AirBnB is het grootste hotel zonder dat het eigenaar is van hotels. Uber is het grootste taxibedrijf en heeft zelf geen taxi’s. Ook het wonen moet Anders. Er zijn verschillende modellen mogelijk om het klassieke proces van speculeren met grond en het al maar duurder maken van woningen te stoppen. Niet meer het geld naar de banken. Stoppen met de onzin van waarde creatie. Misschien zelfs stoppen met het denken in eigendom.

We kunnen gezamenlijk een perceel grond kopen als Zelfbouwcorporatie. Dan maken we 100% sociale, of liever gezegd ‘Andere’ woningen. Je kan helpen een huis te bouwen waardoor je invloed hebt op de vorm van de woning en je meewerkt aan het laag houden van de bouwkosten. Je werkt dus mee aan het laag houden van alle huizenprijzen en dus woonlasten in het gebied. Er ontstaat een gevoel van gemeenschap omdat je gezamenlijk verantwoordelijk bent voor het opzetten van het gebied. De inrichting van de wijk bepalen de bewoners zelf. De energie wordt gezamenlijk opgewekt. Gratis energie voor iedereen. Geen duur netwerk geen bijkomende kosten, enkel verantwoordelijk gedrag. Je neemt wonen af in zijn puurste vorm. Het verkrijgen van geld, gezonde rendementen zijn niet langer kernwaarden. Door steeds meer woningen en woningbouwprojecten te laten aansluiten op deze manier van denken halen we steeds meer woningen van de huizenmarkt. Maar brengen we ze onder in een corporatie die huizen bouwt en onderhoud zonder financieel belang.

Maar misschien is een AirBnB voor wonen ook wel mogelijk. Een virtuele corporatie. Als je ook wilt stoppen met de waanzin op de huizenmarkt, de hypotheken en de banken dan meldt je je woning aan en stop je ook de waardestijging. Er zijn mogelijkheden genoeg. Maar iemand moet er als eerste over de brug komen.

Ik stel dat de overheid hierin het initiatief moet nemen. Staatssteun aan corporaties is niet eens nodig. Geef een signaal af in de nieuw te vormen Omgevingsvisie dat AndersWonen de voorkeur heeft boven andere vormen van woningbouw ontwikkeling. Dat bij krapte in de woning contigenten de woningaantallen van AndersWonen niet meetellen. Immers zij bouwen goedkope  duurzame huizen, een behoefte voor iedereen. Hoe?

Als er ergens een grote oude loods staat, dan staan de ontwikkelaars in de rij om de voormalige eigenaar van bijvoorbeeld een transportbedrijf gouden bergen te beloven. “Stop met je bedrijf! Wij praten wel met de gemeente, dan maken we er een woningbouwlocatie van en delen we de poet!”. Nee. Grond mag geen investeringsobject meer zijn! Stel bijvoorbeeld dat de waarde van bedrijventerrein (stel € 300 per m2) de limiet is. Dan krijgt die grondeigenaar gewoon zijn geld terug. En worden er bij een AndersWonen ontwikkeling woningen gemaakt zonder waardestijging. Niet nu en niet in de toekomst. Dan is er voldoende geld om weer openbare ruimte te maken voor parken. Ruimte voor groen en water.

Beste overheid, zet de rem op vanzelfsprekende waarde creatie. Het is gebakken lucht en eerlijk, het stinkt een beetje.Uw ideale thuiswerkplek in de tuin. info@indlu.nl  
Tel:06-48481696 (Kris)  Tel: 06-11341794 (Ingo)
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu