Waar moet ik op letten bij het kopen van een mantelzorgwoning? - Indlu Blog - inDlu

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Waar moet ik op letten bij het kopen van een mantelzorgwoning?

inDlu
Gepubliceerd door in mantelzorg ·
Tags: mantelzorgwoning
 
De keuze van het type mantelzorgwoning hangt af van ieders unieke situatie. Gaat het om een korte tijdelijke oplossing? Of denkt u eraan om voor langere tijd bijvoorbeeld uw ouders bij u te laten wonen. En heeft u wel eens nagedacht over wat er met de mantelzorgwoning gaat gebeuren nadat het gebruik wordt beëindigd?

Een tijdelijke mantelzorgunit
Wat zijn de voordelen van een tijdelijke mantelzorgunit. Een tijdelijke mantelzorgunit (of woning) is een oplossing voor een urgent probleem. Het hebben van een ruimte voor de zorgbehoevende gaat soms boven de wensen omtrent uitstraling of kwaliteit. En na een relatief korte tijd (vastgoed staat vaak voor 50 jaar) komt er aan het gebruik een einde. En de mantelzorgunit wordt dan weer weggehaald. Vaak betaalt u voor een tijdelijke unit een huur of lease bedrag. Soms is er sprake van een terugkoopregeling bij het beëindigen van de zorgfunctie. Een tijdelijke unit huren is een goedkope en effectieve oplossing die zeker ideaal is wanneer de mantelzorger in een huurhuis woont. Het nadeel van een tijdelijke unit is dat het hier vaak gaat om een mobiele units. Denk hierbij aan een omgebouwde portocabin of container. De isolatie is hier niet in alle gevallen optimaal. In sommige gevallen is de unit door een ongelukkige plaatsing van de ramen behoorlijk donker. Let bij een tijdelijke unit goed op dat het om een prettige ruimte gaat. Als de zorg behoevende bijna de hele dag in bed ligt is de kwaliteit van de ruimte zeer belangrijk.
 
 
Een goede mantelzorgwoning
 
Een grotere unit met een woonkamer wordt vaak een mantelzorgwoning genoemd. Wonen betekent jaren lang gebruik van de unit, vaak als alternatief voor een bejaardentehuis of verzorgingshuis. Ik kan het woord wonen niet genoeg benadrukken. Want ook voor mantelzorgwoningen zijn tijdelijke oplossingen beschikbaar. Bedenk dan wel goed dat er gewoond moet worden, geleefd. Bent u weleens op vakantie geweest in zo’n leuk klein ietwat donker huisje? En dat u na twee weken terug gaat naar huis en dan denkt: jammer, maar wel blij dat ik weer in mijn eigen huis zit. Tsja, bij een tijdelijke unit komt het vaak voor dat er aan alle zorgoplossingen is gedacht. Maar die dingen die echt belangrijk zijn om jaren lang fijn te wonen in een mantelzorgwoning, die dingen die wooncomfort maken worden uit het oog verloren. Ruimte, luxe en comfort. Probeer u goed voor te stellen of de ruimte een fijne ruimte is. En ziet de woning er knap en ruim uit. Immers de mantelzorgwoning staat nog jaren in uw tuin.
 
 
Is een mantelzorgwoning duur?
 
Ja, een mantelzorgwoning is prijzig in aanschaf. Afhankelijk van de grootte en uitvoering ligt de prijs gemiddeld tussen de € 70.000 en de € 130.000 euro. Dat zijn behoorlijke bedragen. Maar voor dat geld heeft u een volledig tijdelijk huis. € 70.000 gedeeld over 5 jaar maakt € 1.166,- per maand. Nog steeds heel veel geld. Maar de maandhuur in een bejaarden of verzorgingstehuis kan ook al snel rond de € 700 per maand liggen. Wat maakt een mantelzorgwoning of mantelzorgunit financieel aantrekkelijk? Laat hem staan!
 
 
Mantelzorgwoning als investering
Door de mantelzorgwoning of mantelzorgunit na de zorgfunctie door te laten gaan als kantoor, tv kamer, atelier, muziekstudio, relaxruimte, etc. verlengt u de levensduur. Plus het hebben van een bijgebouw, een extra kamer verhoogt de waarde van woning. Een groot deel van de aanschafwaarde blijft behouden. De levensduur gaat van 5 naar 50 jaar. Zo wordt een mantelzorgwoning een aantrekkelijke investering. Mantelzorgbeleid verschilt per gemeente. In sommige gevallen mag u geen bijgebouw met een badkamer en of keuken hebben. Dit omdat men bang is voor onderverhuur. In die gevallen kan de gemeente u opdragen de badkamer en of keuken te verwijderen. Met het aflopen van de mantelzorgfunctie heeft u een extra kamer die u op heel veel manier kan gebruiken. En nu is de vraag, met het oog op een lange levensduur, wat vindt u belangrijk bij de aanschaf van een mantelzorgwoning? Mijn antwoord: Zorg voor een mooie lekkere ruimte die goed bij uw woning past. Een vakantiechalet omgebouwd tot mantelzorgwoning kan een aantrekkelijke optie zijn. Maar hoeveel waarde heeft een chalet in uw tuin wanneer de mantelzorgfunctie komt te vervallen? Zorg dat uw mantelzorgoplossing een goede investering wordt.Uw ideale thuiswerkplek in de tuin. info@indlu.nl  
Tel:06-48481696 (Kris)  Tel: 06-11341794 (Ingo)
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu